Pleśniak - kruche ciasto z powidłami lub dżemem [WIDEO]

Pleśniak - kruche ciasto z powidłami lub dżemem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pleśniak można upiec z owocami jagodowymi: porzeczkami, malinami, jagodami.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pleśniak to wyjątkowe ciasto. Wygląda ciekawie dzięki pierzynce z bezy na wierzchu, a smakuje wybornie, bo kwaskowości dodają mu powidła lub konfitury. Świetnie pasuje do codziennej kawy, jak i na wykwintne przyjęcie. Pleśniak jest też doskonałym ciastem na niedzielę.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 proszek do pieczenia (małe opakowanie)

  • 25 dag margaryny

  • 20 dag cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 5 jajek

  • trochę kwaśnej śmietany (1 łyżka)

  • 2 łyżki kakao (ciemny gatunek)

  • 2 łyżki cukru pudru

  • sól

  • słoik powideł lub konfitur (z czarnej porzeczki lub wiśniowych)

  • bakalie (siekane orzechy włoskie, laskowe, migdały, garść rodzynek)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesiać na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać z mąką zimną margarynę.

  • Dodać cukier, połowę cukru waniliowego, śmietanę, wbić 4 żółtka, odrobinę posolić. Szybko zagnieść.

  • Ciasto podzielić na 3 części. Jedną zagnieść z kakao.

  • Wstawić ciasto do lodówki na 20-30 minut.

  • Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować konfiturami. Posypać połową bakalii.

  • Na wierzch zetrzeć porcję ciasta z kakao. Posypać resztą bakalii.

  • Ubić białka  na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i resztę cukru waniliowego. Wyłożyć pianę na ciasto.

  • Zetrzeć ostatnią porcję ciasta, która powinna być ostatnią warstwą.

  • Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni.

Ocena: 3,5