Placki czereśniowe - słodka przekąska [łatwy przepis]

Placki czereśniowe - słodka przekąska [łatwy przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Placki czereśniowe można podać na śniadanie, ale też na kolację

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czereśnie zwyczajowo jemy surowe, ale można z nich przyrządzić również smakowite placuszki, desery i wypieki. Placki czereśniowe przygotujesz w mgnieniu oka, dlatego to świetny pomysł na przekąskę w oparciu o świeże, sezonowe owoce.

Składniki

  • 35 dag mąki

  • 0,5 l kefiru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • wydrylowane czereśnie

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, proszku do pieczenia, kefiru i jajka należy utrzeć puszystą masę, po czym dodać do niej wydrążone owoce.
  • Całość smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.
  • Placki najlepiej podawać posypane cukrem pudrem.