Placek kruchy z masą orzechową: sprawdzony przepis

Placek kruchy z masą orzechową: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

omysł na wigilijne ciasto: kruchy placek z masą orzechową

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Na Boże Narodzenie warto poszukać sprawdzonych przepisów na świąteczne ciasta. Zaskocz rodzinę i upiecz placek kruchy z masą orzechową. Wykonasz go łatwo, szybko i na pewno z dobrym rezultatem.

Składniki

  • 25 dag mąki

  • 10 dag cukru (może być cukier puder)

  • 15 dag masła

  • 2 żółtka

  • tłuszcz i mąka do wysmarowania formy

  • 15 dag ulubionych konfitur

  • 40 dag gotowej masy orzechowej

  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich do dekoracji ciasta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wykonanie świątecznego placka z masą orzechową rozpoczynasz od utarcia żółtek z cukrem. Następnie zmarznięte masło posiekać z mąką i połączyć z przygotowanym wcześniej koglem-moglem (utartymi żółtkami z cukrem).
  • Wszystkie składniki zagnieść, aż utworzą jednorodną masę. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 1:3). Większą część rozwałkować na grubość około 1 cm i przełożyć do blachy wysmarowanej wcześniej masłem i mąką. Pamiętaj, że ciasto powinno zachodzić na brzegi brytfanki, aby masa się nie rozlewała.
  • Tak przygotowany placek ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego (do około 180°C) piekarnika. Podpiec na jasnozłoty kolor, następnie wyjąć i posmarować konfiturą. Na konfiturę nakładamy masę orzechową.
  • Pozostałe ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pokroić na wąskie paski, które układa się na wierzchu masy orzechowej. Tak przygotowany placek z masą orzechową ponownie wstawia się do nagrzanego piekarnika i piecze około 40 minut.
  • Po wyjęciu świątecznego ciasta z piekarnika posypać go posiekanymi orzechami.
Ocena: 0