Placek drożdżowy z serem - jak go upiec? [PRZEPIS+WIDEO]

Placek drożdżowy z serem - jak go upiec? [PRZEPIS+WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placek drożdżowy z serem idealnie sprawdza się i na co dzień, i na świątecznym stole. Zamiast krateczki z ciasta, możemy mu nadać bardziej ozdobną formę, np. kwiatka.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasta drożdżowe to jedne z najlepszych wypieków. I jeśli można o słodkościach mówić, że mogą być nietuczące, to właśnie ciasta drożdżowe takie są. Ciasta na bazie drożdży można łączyć z innymi składnikami, czego najlepszym dowodem są makowce, a także z białym serem. Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki

  • ciasto:

  • ½ kg mąki

  • 3 dkg drożdży

  • 1 jajko, dodatkowo 2-3 żółtka

  • 1 szklanka mleka

  • 10 dkg masła lub margaryny do pieczenia

  • skórka z cytryny wanilia (lub aromat wanilinowy)

  • sól

  • masa serowa:

  • 1/2 kg sera twarogowego półtłustego lub tłustego sernikowego

  • 5 dkg masła

  • 10-15 dkg cukru

  • 2-3 żółtka

  • wanilia (lub aromat wanilinowy)

  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy rozczyn z drożdży i pozostawiamy do wyrośnięcia.

  • Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko, skórkę z cytryny, wanilię (lub olejek wanilinowy), szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy ręką, aż składniki połączą się, dodajemy powoli stopiony tłuszcz, wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

  • Masło ucieramy z cukrem i żółtkami (dodając po jednym), łączymy z serem, dodajemy wanilię (olejek) i posiekaną skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki mieszamy.

  • 2/3 wyrośniętego ciasta wykładamy do wysmarowanej masłem blachy, powierzchnię wyrównujemy palcami zanurzonymi uprzednio w tłuszczu. Ciasto przykrywamy masą serową.

  • Resztę ciasta wykładamy na stolnicę posypaną mąką, krótko wyrabiamy i kształtujemy wałeczki średnicy 0,5 cm. Z wałeczków układamy na masie serowej skośną kratkę.

  • Tak przygotowany placek drożdżowy pozostawiamy przykryty lnianą ściereczką do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym pomieszczeniu. Gdy wyrośnie, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.

  • Placek drożdżowy pieczemy w temperaturze 180-200°C na złoty kolor.

Ocena: 2,7