Piernikowe ciasto z owocem kaki: przepis na ciasto z owocem persymony

Piernikowe ciasto z owocem kaki: przepis na ciasto z owocem persymony

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wilgotne, słodkie i bardzo aromatyczne ciasto z jednym z najsmaczniejszych owoców - persymoną, zwaną również kaki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owoc persymony, zwany również w zależności od kraju pochodzenia hurmą, kaki lub sharonem, ma niezwykle słodki miodowy smak. Doskonale z tym smakiem współgrają mocne piernikowe nuty.  Ciasto z owocami kaki przyprawione mieszanką cynamonu, goździków i ziela angielskiego będzie wybornym dodatkiem do mocnej herbaty lub kawy. Piernikowe ciasto z persymoną ogrzeje wasze ciała i serca w chłodniejsze dni. 

Polecamy również inne przepisy na pierniki: Piernik żytni przekładany powidłami, Świąteczny piernik kawowy oraz Piernik na piwie miodowym.

Składniki

  • 3 jajka

  • 9 łyżek mleka

  • 9 łyżek oleju

  • 9 łyżek cukru

  • 12 łyżek mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • ćwierć łyżeczki soli

  • 2-3 owoce persymony

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Persymony obrać, usunąć wewnętrzne zwłóknienie, pociąć na ósemki.

  • Formę wysmarować tłuszczem.

  • Do miski wbić trzy jajka, dodać sól, wymieszać mikserem.

  • Mieszając dodawać kolejno mleko i olej, cukier, na koniec dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i przyprawami, ponownie wymieszać. 

  • Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć owoce i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.

  • Piernik wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Sprawdź również >>> Piernik w czekoladzie

Ocena: 0