Pieczone jabłka w sosie waniliowym - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-29
jak_zrobic_jablka_pieczone_w.jpg
Autor: photos.com Jabłka nadziewane powidłami i orzechami podaj z sosem waniliowym
łatwy
40 min
4

Pieczone jabłka nadziewane cynamonem i orzechami, polane waniliowym sosem to przepis na pyszny deser według Ewy Wachowicz. Miękkie i aromatyczne pieczone jabłka z programu "Ewa gotuje" będą prawdziwym rarytasem na Boże Narodzenie. Przekonaj się, jak znakomicie smakują!

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • Powidła śliwkowe
  • Garść orzechów włoskich
  • Łyżka cynamonu
  • Kieliszek białego wina
  • Sos waniliowy: 2 szklanki mleka
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • Żółtko
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka pozbawiamy środka, bez przecinania.
  • Powidła mieszamy z cynamonem i orzechami, nadzienie wkładamy do środka jabłka. Skórkę nacinamy wokół jabłka.
  • Układamy owoce w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem i pieczemy 25 minut.
  • Sos: do mąki dodajemy 4 łyżki mleka, mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i miąższem z laski wanilii, dodajemy żółtko. Mąkę wsypujemy do gotującego się mleka, mieszamy.

    Gotowym sosem polewamy upieczone jabłka.

  •