Pascha wielkanocna z serka homogenizowanego: podajemy łatwy przepis

Pascha wielkanocna z serka homogenizowanego: podajemy łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszna, słodka i sycąca - warto pamiętać o przygotowaniu paschy na Wielkanoc

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co prawda pascha, jako jeden ze smakołyków wielkanocnego stołu nie jest już taka popularna jak kiedyś, ale tradycji nigdy za dużo. Tym bardziej, że można ją przyrządzić całkiem szybko.

Składniki

  • 50 dkg serka homogenizowanego
  • 3 żółtka
  • szklanka śmietany, najlepiej 18-22%
  • 10 dkg masła
  • 18 dkg cukru
  • ½ laski wanilii
  • 10 dkg bakalii: rodzynki, orzechy włoskie i laskowe (mogą też być inne, wedle upodobań), skórka pomarańczowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka ucieramy z cukrem i masłem do białości. Mocno podgrzewamy śmietanę (ale nie zagotowujemy) z wrzuconą do niej wanilią (laskę przecinamy i wybieramy miąższ, twarde części też można wrzucić, ale trzeba je potem wyjąć).
  • Do masy dodajemy serek i bakalie, dobrze mieszamy. Całość wykładamy do sitka wyłożonego serwetką i czekamy, aż spłynie serwatka.
  • Masę można uformować w tortownicy lub w kształt tradycyjnej piramidki, a następnie udekorować, np. skórką pomarańczową, rodzynkami czy migdałami. Najlepiej wygląda saute, gdy bakalie delikatnie prześwitują z białej masy.
  • Paschę wstawiamy na noc do lodówki.