Panna cotta z sosem malinowym: przepis na włoski deser

Panna cotta z sosem malinowym: przepis na włoski deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Panna cotta doskonale smakuje z malinami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Panna cotta to pyszny włoski deser - lekki jak obłok. Powstaje z gotowanej śmietany, cukru, wanilii. Łatwy do przygotowania, smakuje nadzwyczajnie. Można go podać z sosem z letnich owoców, np. malin.

Składniki

  • 1 l tłustej śmietany (30-36% tłuszczu)

  • 100 g cukru

  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku

  • 90 ml zimnej wody

  • sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru

  • olej roślinny do nasmarowania kokilek

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu z grubym dnem podgrzewaj na małym ogniu śmietanę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia, dodaj laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Odstaw na 30 minut.

  • W tym czasie przygotuj sos malinowy. Maliny z cukrem gotuj przez 10 minut. Mieszaj co jakiś czas, aż maliny się rozpadną. Sos przechowaj w lodówce.

  • Kokilki na panna cottę posmaruj cienko bezsmakowym olejem, np. z pestek winogron lub słonecznikowym. Po 30 minutach postaw rondel ze śmietaną na ogień i podgrzej. W tym czasie wymieszaj żelatynę z 90 ml zimnej wody w sporej misce i odstaw na 5-10 min. Gdy śmietana będzie już ciepła, połóż sitko na misce z żelatyną i przelej przez nie śmietanę. Masę dokładnie wymieszaj. Wypełnij przygotowane kokilki masą śmietanową i odstaw do przestygnięcia. Wstaw je do lodówki na co najmniej 3-4 godz., aż panna cotta stężeje.

  • Aby wyjąć panna cottę z kokilki, należy zanurzyć naczynie w gorącej wodzie na 10-15 sekund. Panna cottę podawaj polaną sosem malinowym.

Ocena: 3,0