Pączki z lukrem i białą czekoladą: przepis na karnawałowy przysmak [WIDEO]

Pączki z lukrem i białą czekoladą: przepis na karnawałowy przysmak [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki z lukrem i białą czekoladą - raj dla podniebienia!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pączki z lukrem i białą czekoladą to domowa wariacja na temat tradycyjnych pączków - pulchnych ciastek drożdżowych wykonanych z mąki pszennej, smażonych w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Należy pamiętać, że nawet najlepiej wykonane są bardzo kaloryczne i niezdrowe, ale i... tak pyszne, że w karnawale nie sposób po nie nie sięgnąć!

Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej

  • 4 dag drożdży

  • 50 g cukru

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 2 łyżki rozpuszczonego (ale nie gorącego) masła

  • 2 żółtka

  • 1 białko

  • szczypta soli

  • 1 kieliszek alkoholu (np. rumu)

  • 20 dag konfitury wiśniowej

  • 1 l oleju

  • biała czekolada

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, następnie połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki.

  • Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany rozczyn. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.

  • Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, sól i alkohol.

  • Wyrobić ciasto na gładką masę.

  • Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

  • Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i powygniatać przez ok. 3 minuty.

  • Ciasto rozpłaszczyć na placek o wysokości ok. 2 cm, szklanką o średnicy ok. 6,5 cm powycinać kółka.

  • Krążki rozłożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

  • Wyrośnięte pączki włożyć do nagrzanego oleju i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony; pączki nie powinny się zbyt szybko rumienić, bo w środku pozostaną surowe.

  • Pączki po wyłowieniu przełożyć na papierowe ręczniki.

  • Ostudzone pączki nadziewać wiśniową konfiturą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wciskając odpowiednią ilość nadzienia.

  • Przygotować lukier: do białka dodać cukier puder, cały czas go ubijając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Pączki moczyć w lukrze, gdy będą jeszcze ciepłe (wtedy lukier ładnie się rozprowadzi). Jeśli nie chcemy robić lukru, pączki możemy poprószyć cukrem pudrem.

  • Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać nią polukrowane pączki.

Ocena: 5