Pączki bez mleka: przepis na pączki orkiszowe z konfiturą [WIDEO]

Pączki bez mleka: przepis na pączki orkiszowe z konfiturą [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezmleczne pączki orkiszowe, ale za to bogato nadziane konfiturą, będą smakowały wszystkim domownikom. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pączki bez mleka, z mąki orkiszowej, pieczone na oleju rzepakowym - tłusty czwartek wcale nie musi być taki tłusty. Na tę i inne okazje możesz przygotować bezmleczne pączki orkiszowe z konfiturą. Takie pączki są równie pyszne, co tradycyjne smażone słodkości. Pączki bez mleka to idealny wybór dla każdego alergika.

Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Składniki

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki mleka sojowego

  • 5 dag suchych drożdży instant

  • łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżka rumu lub wódki

  • 1/2 szklanki konfitury

  • 1/2 litra oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej miski wlej ciepłe mleko sojowe.

  • Do lekko ciepłego mleka wsyp drożdże i cukier.

  • Wymieszaj i poczekaj kilka minut, a potem dodaj resztę składników.

  • Wyrabiaj, dokładnie napowietrzając ciasto.

  • Ciasto odstaw na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając je przedtem ściereczką.

  • Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i szklanką zanurzoną w mące wykrawaj koła.

  • Na środku każdego okręgu umieść łyżeczkę konfitury, po czym sklej brzegi ciasta, formując je w kształt kuli.

  • Pączki ułóż na posypanej mąką powierzchni, sklejoną warstwą do dołu i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

  • Po upływie pół godziny lekko spłaszcz każdy z pączków a w międzyczasie rozgrzej olej w szerokim naczyniu z grubym dnem.

  • Pączki delikatnie wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i obracaj na drugą stronę kiedy zbrązowieją.

  • Usmażone pączki przekładaj na papierowy ręcznik.

  • Po ostygnięciu polej pączki lukrem i obsyp posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami.

  • Przygotuj lukier. Wsyp do miseczki szklankę cukru pudru. Do cukru wlej łyżkę wody i ucieraj. Gdyby lukier był za rzadki, dodaj trochę cukru, a gdy za gęsty - dodaj kilka kropel wody.

 

Zastanawiacie się, jakie pączki usmażyć na Tłusty Czwartek? Oto kilka propozycji!

 

Ocena: 2