Pączki bez glutenu - jak zrobić? [WIDEO]

Pączki bez glutenu - jak zrobić? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Sprawdź, jak zrobić smaczne pączki bezglutenowe

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pączki bezglutenowe, nie tylko na Tłusty Czwartek, są idealne dla chorych na celiakię, ale i dla osób na diecie. Sprawdź, jak zrobić pączki bez glutenu. Podajemy prosty przepis.

Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Składniki

  • 1 szklanka wody

  • 150 g margaryny

  • 180 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka cukru

  • 2 g soli (1/4 łyżeczki)

  • 4 jaja

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku podgrzej wodę, rozpuść w niej  margarynę, doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszając, dodaj cukier, sól oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszaj, najlepiej, żeby nie było grudek do momentu, aż ciasto zacznie formować jednolitą masę – przypominać ziemniaki rozbite tłuczkiem po ugotowaniu. Dodaj jajka, wymieszaj mikserem. Do dobrze rozgrzanego oleju (najlepiej użyć głęboki garnek, oczywiście można stosować frytkownice) wkładaj po łyżeczce ciasto. Smaż do uzyskania złocistego koloru, obracaj, żeby całe pączki uzyskały jednolity złoty kolor. Podczas smażenia pączki puchną i zwiększają swoją objętość dwukrotnie. Po wyjęciu z oleju pączki odsącz na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.zyciebezglutenu.pl.

Ocena: 0