Puszyste i pyszne ciasto miodowo-serowe

2021-03-29
Ciasto miodowo-serowe
Autor: Shutterstock Ciasto miodowo-serowe jest puszyste i delikatne.
łatwy
0 min
4

Ciasto miodowo-serowe jest puszyste i miękkie, z kolei dzięki dodatkowi twarogu jest lekko wilgotne. Pachnie miodem i rodzynkami. Jest pyszne i łatwe do zrobienia.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 150 g zmielonego trzykrotnie twarogu
  • 100 g cukru
  • 200 g miodu
  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć cukrem , jajkami i miodem na jednolitą masę. W trakcie ucierania dodawać po trochu ser, aromat, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodać oprószone mąką bakalie.
  • Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok 60 min w temperaturze 180 st. C.