Oryginalna babka wielkanocna - przepis na dwukolorowe ciasto wielkanocne

Oryginalna babka wielkanocna - przepis na dwukolorowe ciasto wielkanocne

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Babkę wielkanocną można polukrować i udekorować np. kwiatami z opłatka

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnej babki. A może w tym roku wykonasz oryginalną babkę wielkanocną w dwóch kolorach? Mamy przepis, który na pewno Cię zainspiruje.

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej

  • 20 dag mąki ziemniaczanej

  • 20 dag masła

  • 30 dag cukru

  • 4 jaja

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • niepełna szklanka mleka

  • aromat waniliowy

  • 2 łyżki kakao

  • tłuszcz i bułka tarta do formy

  • polewa do babki wielkanocnej

  • gotowa polewa z białej czekolady

  • posypka czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodawaj tylko masło i dalej ucieraj. Mąki i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do żółtek. Wszystkie składniki ucieraj, póki nie powstanie puszysta masa. Pod koniec wlej mleko i aromat waniliowy.

  • Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowanym wcześniej ciastem. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą przełóż 2/3 ciasta. Pozostałą część dokładnie wymieszaj z kakao i wylej na wierzch jasnego ciasta.

  • Babkę wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w 160oC.

  • Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmij babkę wielkanocną z formy i oblej polewą z czekolady. Na koniec udekoruj ciasto posypką czekoladową.

Prawie każdy zna smak tradycyjnej, piaskowej babki wielkanocnej. Jednak wszystko się zmienia i my proponujemy Wam w tym roku zrobić oryginalną babkę wielkanocną w dwóch kolorach. Na pewno będzie to ciekawe urozmaicenie na wielkanocnym stole.

Ocena: 5