Mus czekoladowy z czereśniami [przepis]

Mus czekoladowy z czereśniami [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mus czekoladowy z czereśniami to pyszny deser - idealny na letnie popołudnie.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sprawdź nasz przepis na mus czekoladowy z czereśniami. Bita śmietana, czekolada i owocowy smak czereśni - taki deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poza tym bardzo łatwo go przyrządzić!

Składniki

  • 300-400 g czereśni (wydrylowanych)

  • 300 ml śmietany kremówki (30%)

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę należy stopniowo wlewać do śmietany ubitej na sztywno z cukrem. Najlepiej robić to, nie przerywając miksowania. Dzięki temu mus będzie bardzo puszysty.

  • Po rozłożeniu gotowego musu w pucharkach bądź kieliszkach całość posypujemy czereśniami.

  • Górę można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

Ocena: 5