Miodownik z jabłkami - sprawdzony przepis na pyszne ciasto na miodzie

Miodownik z jabłkami - sprawdzony przepis na pyszne ciasto na miodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miodownik z jabłkami można oprószyć cienką warstwą wiórków kokosowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Miodownik z jabłkami to ciasto, które nie wymaga dużych umiejętności, a jest bardzo smaczne. Masz ochotę na coś słodkiego - wypróbuj nasz przepis na miodownik z jabłkami!

Składniki

  • 300 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • szczypta soli

  • 80 g płynnego miodu (najlepiej lipowego)

  • 150 g schłodzonego masła

  • 4-5 jabłek średniej wielkości

  •  

  • Polewa miodowa:

  • 3 średniej wielkości jajka 

  • 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej lipowego)

  • cukier waniliowy

  • 125 ml gęstej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, żółtko, szczyptę soli, miód i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.

  • Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, formując krawędź.

  • Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry i rozłożyć na cieście.

  • W misce zmiksować jajka, miód, wanilię i śmietanę, aż masa trochę się spieni.

  • Miodową polewą polać ciasto i wstawić do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 170-180 stopni Celsjusza.

  • Piec przez około 30-40 minut.

Ocena: 5