Miodownik - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc

2021-03-29
miodownik-ciasto-na-wielkanoc-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Miodownik na Wielkanoc, ale i na inne okazje
średni
60 min
4

Kto nie przepada za twardym mazurkiem, zakocha się w miodowniku. To ciasto składa się z trzech kruchych placków przełożonych masą mleczno-maślaną. Pachnie miodem, wanilią, orzechami, rumem. Jednym słowem - pycha!

SKŁADNIKI

  • 50 dag oraz 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 350 g masła (1 i 3/4 kostki)
  • 5 łyżek miodu naturalnego
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml rumu
  • 30 dag orzechów włoskich
  • opakowanie cukru wanilinowego lub pół łyżeczki esencji waniliowej
  • 10 dag cukru pudru
  • opakowanie gotowej polewy czekoladowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    50 dag mąki przesiej przez sito do dużej miski. Połącz z cukrem, 3/4 kostki miękkiego masła, jajkami, 2 łyżkami miodu i mleka oraz sodą oczyszczoną. Zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą. Wstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto, po wyjęciu z lodówki, podziel na trzy części. Dwie odłóż na chwilę, jedną rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu skrop rumem. 10 dag masła rozpuść w rondlu, połącz z resztą cukru i miodu oraz z posiekanymi orzechami. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkuj i przełóż na dwie blachy z papierem do pieczenia. Na każdym cieście ułóż masę orzechową. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Resztę mleka zagotuj w garnuszku. Wsyp 3 łyżki mąki oraz cukier wanilinowy (lub dodaj esencję wanilii). Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika. Pozostałe masło utrzyj z cukrem pudrem. Powoli dodawaj przestudzoną masę mleczną. Utrzyj na krem. Upieczone placki przełóż kremem mleczno-maślanym. Zacznij od ciast z orzechami. Skończ na placku z rumem. Wstaw miodownik na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.