Miodownik - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc

Miodownik - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Miodownik na Wielkanoc, ale i na inne okazje

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kto nie przepada za twardym mazurkiem, zakocha się w miodowniku. To ciasto składa się z trzech kruchych placków przełożonych masą mleczno-maślaną. Pachnie miodem, wanilią, orzechami, rumem. Jednym słowem - pycha!

Składniki

  • 50 dag oraz 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 350 g masła (1 i 3/4 kostki)

  • 5 łyżek miodu naturalnego

  • 300 ml mleka

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 50 ml rumu

  • 30 dag orzechów włoskich

  • opakowanie cukru wanilinowego lub pół łyżeczki esencji waniliowej

  • 10 dag cukru pudru

  • opakowanie gotowej polewy czekoladowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • 50 dag mąki przesiej przez sito do dużej miski. Połącz z cukrem, 3/4 kostki miękkiego masła, jajkami, 2 łyżkami miodu i mleka oraz sodą oczyszczoną. Zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą. Wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Schłodzone ciasto, po wyjęciu z lodówki, podziel na trzy części. Dwie odłóż na chwilę, jedną rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu skrop rumem.
  • 10 dag masła rozpuść w rondlu, połącz z resztą cukru i miodu oraz z posiekanymi orzechami.
  • Dwie pozostałe części ciasta rozwałkuj i przełóż na dwie blachy z papierem do pieczenia. Na każdym cieście ułóż masę orzechową. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Resztę mleka zagotuj w garnuszku. Wsyp 3 łyżki mąki oraz cukier wanilinowy (lub dodaj esencję wanilii). Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika.
  • Pozostałe masło utrzyj z cukrem pudrem. Powoli dodawaj przestudzoną masę mleczną. Utrzyj na krem.
  • Upieczone placki przełóż kremem mleczno-maślanym. Zacznij od ciast z orzechami. Skończ na placku z rumem. Wstaw miodownik na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.
Ocena: 3