Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszy manny. Sprawdzony przepis!

Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszy manny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miodownik z masą z kaszy  manny to  ciasto, które robi furorę w chłodniejszych porach roku, zwłaszcza w okresie światecznym

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Miodownik świetnie sprawdza się w roli zastępstwa dla wielkanocnego mazurka. A upieczony w okrągłej foremce, z kilkoma warstwami ciasta i masy, wygląda oraz smakuje jak prawdziwy tort. Pachnie miodem, migdałami, masłem. Masa z kaszy manny sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne.

Składniki

  • ciasto:

  • 500 g mąki

  • 200 g masła

  • 150 g cukru

  • łyżka sody

  • 5 łyżek płynnego miodu

  • 2 żółtka

  • masa:

  • 6 łyżek kaszy manny

  • mleko

  • 200 g masła

  • 100 g cukru

  • 2 żółtka

  • olejek migdałowy

  • do dekoracji:

  • gotowa polewa czekoladowa

  • orzeszki, wiórki kokosowe lub migdały

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, zimne masło, cukier, sodę, miód i żółtka posiekaj szerokim nożem. Zagnieć ciasto rękoma. Zrób to szybko, by masło nie zdążyło się roztopić. Im dłużej będziesz ugniatać ciasto, tym twardsze może być po upieczeniu.

  • Podziel ciasto na dwie części. Uformuj dwie kule. Każdą owiń folią. Wstaw do lodówki na około godzinę.

  • W tym czasie przygotuj masę z kaszy manny. Kaszę ugotuj w mleku. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Cukier utrzyj z masłem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej przestudzoną kaszkę mannę.

  • Wyjmij z lodówki pierwszą kulę ciasta. Rozwałkuj na papierze do pieczenia, dopasuj wielkością do blachy do pieczenia (na przykład 25x35 cm). Przełóż wraz z papierem na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

  • Piecz ciasto około 15 minut, aż się zrumieni. W ten sam sposób postąp z drugim kawałkiem ciasta. Dwa blaty upieczone? Zostaw jeden w blaszce. Przykryj go masą z kaszki, a potem drugim blatem. Delikatnie dociśnij wierzchni blat do dolnego. Jeśli  masz czas i siłę - podziel ciasto na 4 części - miodownik będzie jeszcze bardziej efektowny i smaczny, gdy będzie miał więcej warstw.

  • Przestudzony miodownik zalej gotową polewą czekoladową. Udekoruj według uznania posiekanymi orzeszkami, wiórkami kokosowymi, migdałami.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki "się przegryzą", a ciasto wchłonie wilgoć kaszki.

Jeśli wolisz, by miodownik przypominał tort, upiecz trzy lub cztery blaty ciasta i użyj okrągłej foremki do pieczenia.

Ocena: 2,4