Mazurek różany obsypany płatkami migdałów

Mazurek różany obsypany płatkami migdałów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek różany z migdałami nie tylko znakomicie smakuje, ale także pięknie wygląda.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na mazurek z różą i migdałami - wypróbuj go na Wielkanoc! Ten prosty w wykonaniu mazurek wielkanocny będzie smakował przede wszystkim wielbicielom klasycznych wypieków. Sprawdź przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne - mazurek przekładany różaną konfiturą.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj cukier i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Dodaj jajko.

  • Zagnieć ciasto w jednolitą masę. Zawiń kulę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i delikatnie do formy o wymiarach 25 x 30 cm.

  • Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Upieczone ciasto ostudź.

  • W misce połącz mascarpone z konfiturą różaną. Możesz użyć miksera, aby uzyskać jednolitą masę.

  • Masę różaną wyłóż na upieczony spód. Wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałów.

Ocena: 5