Marchew nie tylko na surówkę - przepis na ciasto marchewkowe

Marchew nie tylko na surówkę - przepis na ciasto marchewkowe

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marchewka wspaniale łączy się z bakaliami i cynamonem

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Znana nam dobrze marchew ma w sobie ogromny potencjał. Naturalna słodycz tego warzywa sprawia, że można z niej zrobić niebanalne ciasto przypominające wilgotny piernik. Domowe ciasto marchewkowe zrobi wrażenie na gościach! Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 2 szklanki drobno startej marchwi
  • 2 szklanki mąki
  • 1½ szklanki cukru (drobny kryształ)
  • 4 jaja
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • bakalie oprószone mąką: orzechy posiekane, rodzynki, skórka pomarańczowa (ok. 1 i 1/2 szklanki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dużą formę keksową, ok. 30 cm, wysmarować masłem, oprószyć mąką. Odstawić.
  • Ubić mikserem jaja z cukrem, dosypując go po trochu. Połączyć składniki sypkie: mąkę, proszek, cynamon i sodę.
  • Dosypywać do ubitych z cukrem jaj, wymieszać mikserem.
  • Gdy ciasto będzie gładkie, wlewać powoli olej, ubijając cały czas, aż olej zniknie. Wsypać marchew i bakalie, wymieszać, wlać do formy.
  • Piec 1 godz. w 180 st. C. Po ostudzeniu polać lukrem albo polewą czekoladową.
  • Uwaga! Ciasto sporo urośnie, więc nie należy napełniać formy pod wierzch.