Marcepanowe ciastka bałwanki

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Marcepanowe ciastka bałwanki
Autor: Dorota Kalita-Typa Ciastka bałwanki - świąteczny przysmak dla dzieci
łatwy
45 min
4

Marcepanowe ciastka bałwanki bez mleka krowiego i pszenicy modyfikowanej to nasza propozycja na świąteczny smakołyk dla dzieci. Podajemy przepis!

SKŁADNIKI

  • Składniki na 20 ciastek: 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 20 dag margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego (jeśli dziecko je dobrze toleruje)
  • 0,5 szklanki trzcinowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 200 g białej masy marcepanowej
  • Barwnik pomarańczowy w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, margaryny, cukru i cukru waniliowego zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut.

    Po tym czasie rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy placek o grubości 5 mm i wykrawaj z niego okrągłe ciasteczka za pomocą zanurzonej w mące szklanki.

    Ciasteczka ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze w odstępie dwóch centymetrów i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 15 minut.

    Po ostudzeniu każde ciastko oblep białą masą marcepanową, a z zabarwionej na pomarańczowo masy ulep kształtny nos i przyklej za pomocą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Z reszty krzepnącej czekolady namaluj bałwankom oczy i uśmiech.

Dorota Kalita-Typa