Mango w winnej galaretce

Mango w winnej galaretce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Owoce w galaretce z winem - pomysł na prosty i smaczny deser

Ocena: 3,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Połączenie galaretki z owocami to sprawdzony przepis na lekki i orzeźwiający deser. Tym razem jednak podaj coś wyrafinowanego - mango w galaretce o smaku limonki z dodatkiem białego wina. Dla podkreślenia egzotycznego smaku serwuj deser z kawałkami soczystego melona. Oto sposób przygotowania.

Składniki

  • Galaretka limonkowa

  • 0,75 litra białego wytrawnego wino

  • Mango w zalewie cukrowej

  • Melon

  • Pół szklanki owoców sezonowych (do wyboru)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wino, białe wytrawne, ewentualnie białe półwytrawne, podgrzej do temperatury 60 stopni. Mieszając, rozpuść w nim galaretkę. Najlepiej dodać galaretkę limonkową, ale z powodzeniem zastąpi ją również cytrusowa, która jest częściej dostępna w sklepach.

  • Gdy galaretka jest już gotowa, odstaw ją do lodówki, aż do ostudzenia.

  • Mango z puszki odcedź z zalewy i pokrój na półksiężyce.

  • W szklanych salaterkach ułóż owoce i zalej je schłodzoną galaretką. Deser odstaw do lodówki, aż do zastygnięcia galaretki.

  • Mango w galaretce podawaj na talerzach z kostkami świeżego melona.

Ocena: 0