Makowy pleśniak - pyszny deser dla rodziny

Makowy pleśniak - pyszny deser dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makowy pleśniak to nowa wersja popularnego ciasta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Pleśniak to łatwe w wykonaniu i pyszne ciasto, w którym świetnie łączy się lekko kwaskowy smak powideł i słodka beza. Jeśli również je lubicie wyprubujcie również nowej wersji - z makiem. Podajemy sprawdzony przepis na makowy pleśniak.

Składniki

  • 1 opakowanie gotowej masy makowej

  •  

  • Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki

  • 250 g masła

  • 4 żółtka

  • 4 łyżki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • czubata łyżka kakao

  •  

  • Beza:

  • 4 białka

  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego

  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 3 czę

  • Jedną część włożyć do zamrażalnika, do kolejnej dodać kakao i zagnieść jeszcze raz, włożyć do lodówki.

  • Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia, rozprowadzić na niej masę makową. Na wierzch zetrzeć ciasto kakaowe.

  • Białka ubić z cukrem, pod koniec dodając kisiel. Pianę wyłożyć na placek, na nią z kolei zetrzeć ostatnią część ciasta (z zamrażalnika).

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 35 min.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 0