Makownik na biszkopcie: jak zrobić? Podajemy dobry przepis [WIDEO]

Makownik na biszkopcie: jak zrobić? Podajemy dobry przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Świąteczne ciasto z makiem

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Do ciast, które obowiązkowo powinny się znaleźć na tradycyjnym świątecznym stole, należy makowiec. Klasyczny, w drożdżowym cieście, jest dość pracochłonny. Mamy dla was alternatywę – prosty makownik na biszkopcie. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku.

Składniki

  • nadzienie:

  • puszka gotowej masy makowej

  • spora garść rodzynek

  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • jajko

  • 2 łyżki mleka

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • ciasto:

  • 4 jajka

  • szklanka cukru

  • cukier wanilinowy

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka startej skórki z cytryny

  • łyżka octu winnego

  • łyżka oleju

  • tłuszcz i bułka tarta do formy

  • dekoracja:

  • ½ kubka cukru pudru

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 1-2 łyżki wody

  • wiórki kokosowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Prostokątną płaską formę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Masę makową wyłóż do rondelka, dodaj mleko, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszając, zagotuj. Masę przestudź i dodaj całe jajko; wymieszaj, nie podgrzewając. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka zmiksuj na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, ocet, olej i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto do formy. Na biszkoptowe ciasto wykładaj łyżką masę makową, układając wzdłuż formy 3 równoległe paski z masy (masa się nieco zapadnie podczas pieczenia, a ciasto z kolei urośnie, tak że paski z masy zostaną przykryte ciastem). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz 35-40 minut. Z cukru pudru, soku cytrynowego i odrobiny gorącej wody ukręć lukier. Gdy ciasto nieco przestygnie, udekoruj wierzch, tworząc z lukru 3 paski wzdłuż ciasta. Zanim lukier wystygnie, posyp go wiórkami kokosowymi.

Ocena: 0