Makownik na biszkopcie: jak zrobić? Podajemy dobry przepis

2021-03-29
makownik-jak-zrobic-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Świąteczne ciasto z makiem
średni
60 min
4

Do ciast, które obowiązkowo powinny się znaleźć na tradycyjnym świątecznym stole, należy makowiec. Klasyczny, w drożdżowym cieście, jest dość pracochłonny. Mamy dla was alternatywę – prosty makownik na biszkopcie. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • nadzienie:
  • puszka gotowej masy makowej
  • spora garść rodzynek
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • łyżka octu winnego
  • łyżka oleju
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • dekoracja:
  • ½ kubka cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Prostokątną płaską formę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Masę makową wyłóż do rondelka, dodaj mleko, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszając, zagotuj. Masę przestudź i dodaj całe jajko; wymieszaj, nie podgrzewając. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka zmiksuj na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, ocet, olej i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto do formy. Na biszkoptowe ciasto wykładaj łyżką masę makową, układając wzdłuż formy 3 równoległe paski z masy (masa się nieco zapadnie podczas pieczenia, a ciasto z kolei urośnie, tak że paski z masy zostaną przykryte ciastem). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz 35-40 minut. Z cukru pudru, soku cytrynowego i odrobiny gorącej wody ukręć lukier. Gdy ciasto nieco przestygnie, udekoruj wierzch, tworząc z lukru 3 paski wzdłuż ciasta. Zanim lukier wystygnie, posyp go wiórkami kokosowymi.