Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem [WIDEO]

Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przygotowanie makowca można sobie ułatwić, niekoniecznie też trzeba go zwijać - warto skorzystać z naszego przepisu na prostszą wersję tego ciasta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Makowiec bez drożdży to łatwy w przygotowaniu przepis dla zapracowanych oraz osób, które nie czują się na tyle pewnie, by samodzielnie przygotować ciasto drożdżowe, a potem zawinąć w nie masę makową. Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca.

Składniki

  • kostka masła

  • 1/4 kg mąki pszennej

  • 1/4 kg cukru

  • 5 dag mąki ziemniaczanej

  • 5 sporych jajek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • puszka gotowej masy makowej

  • kilka łyżek śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddzielamy żółtka od białek jajek (jajka wyjmujemy z lodówki tuż przed rozpoczęciem przygotowania ciasta).

  • Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  • Ubijamy piane z białek.

  • Masło (wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej - powinno mieć temperaturę pokojową) ucieramy na puszystą masę.

  • Nie przerywając mieszania dodajemy żółtka, wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki, mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy nieco śmietany.

  • Na koniec dodajemy ubita z białek pianę.

  • Do wąskiej blaszki wkładamy połowę ciasta, na nią nakładamy masę makową  z puszki i nakrywamy resztą ciasta.

  • Pieczemy około 45 minut w temp. ok. 180 st. C.

Ocena: 1