Makaroniki z płatków owsianych – zdrowy przepis

Makaroniki z płatków owsianych – zdrowy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makaroniki z płatków owsianych możesz przełożyć ulubionym kerem lub dżemem

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaroniki z płatków owsianych są proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Poza tym przepis pozwala na twórcze innowacje!

Składniki

  • 25 dag płatków owsianych

  • ½ szklanki maki

  • 10 dag masła

  • 2 jajka

  • 6 dag cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olejek migdałowy

  • sól

  • odrobina cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z płatków owsianych odsiać mąkę. Płatki wrzucić na patelnię. Przez chwile prażyć na sucho.

  • Dodać masło, wymieszać, obrumienić.

  • Posypać cukrem i ostrożnie smażyć, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

  • Zestawić z ognia, zostawić do przestudzenia.

  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, rozbełtane jajka, olejek migdałowy, cukier wanilinowy.

  • Wszystko wymieszać.

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Masę makaronikową kłaść na blachę łyżką.

  • Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni.

Uwaga: Ciasto na makaroniki można wzbogacić, np. część płatków owsianych zastąpić posiekanymi drobno migdałami lub orzechami.

 

Makaroniki można zjadać pojedynczo lub przekładać kremem albo dżemem.

Ocena: 0