Makaroniki z płatków owsianych – zdrowy przepis

2021-03-27
Mirosława Kopoczek
Makaroniki z płatków owsianych
Autor: Shutterstock Makaroniki z płatków owsianych możesz przełożyć ulubionym kerem lub dżemem
łatwy
30 min
4

Makaroniki z płatków owsianych są proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Poza tym przepis pozwala na twórcze innowacje!

Uwaga: Ciasto na makaroniki można wzbogacić, np. część płatków owsianych zastąpić posiekanymi drobno migdałami lub orzechami.

 

Makaroniki można zjadać pojedynczo lub przekładać kremem albo dżemem.

SKŁADNIKI

  • 25 dag płatków owsianych
  • ½ szklanki maki
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 6 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • sól
  • odrobina cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z płatków owsianych odsiać mąkę. Płatki wrzucić na patelnię. Przez chwile prażyć na sucho.
  • Dodać masło, wymieszać, obrumienić.
  • Posypać cukrem i ostrożnie smażyć, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Zestawić z ognia, zostawić do przestudzenia.
  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, rozbełtane jajka, olejek migdałowy, cukier wanilinowy.
  • Wszystko wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masę makaronikową kłaść na blachę łyżką.
  • Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni.
Mirosława Kopoczek