Lukrowane zawijańce drożdzowe ze śliwkami i marcepanem

2021-03-29
Lukrowane zawijańce drożdzowe ze śliwkami i marcepanem
Autor: Shutterstock
średni
60 min
4

Desery ze śliwkami to rozkosz dla podniebienia. Sięgajmy zatem po te pyszne owoce, kiedy mamy ich pod dostatkiem. Proponujemy przepis na rozkoszne zawijańce ze śliwkami i marcepanem. Kto raz spróbuje... będzie do nich wracał.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 0,5 kostki drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masla
  • łyżeczka soli
  • mąka do podsypania
  •  
  • Nadzienie:
  • 200 g śliwek
  • 120 g marcepanu
  •  
  • Lukier:
  • 100 ml śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w niepełnej szklance ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać.
  • Z mąki, soli, masła i rozpuszczonych drożdży zagnieść ciasto - powinno być gładkie, o jednolitej konsystencji. Przykryć i zostawić na ok. 45 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w niewielka kostkę, marcepan również pokroić w kosteczkę.
  • Ciasto rozwałkować, tak aby uzyskało kształt prostokąta i posypać równomiernie śliwkami i marcepanem, pozostawiając 2 cm wolnego ciasta od góry. Zwinąć ciasto w rulon i pokroić w krążki (ok 3 cm).
  • Ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 20 min.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić do niego blachę i zredukować temperaturę do 180 stopni. Piec ok. 20 min.
  • Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, i powstałym lukrem posmarować ciastka i piec jeszcze 5 min.