Lukrowane zawijańce drożdzowe ze śliwkami i marcepanem
2021-03-29
średni
60 min
4
Desery ze śliwkami to rozkosz dla podniebienia. Sięgajmy zatem po te pyszne owoce, kiedy mamy ich pod dostatkiem. Proponujemy przepis na rozkoszne zawijańce ze śliwkami i marcepanem. Kto raz spróbuje... będzie do nich wracał.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 0,5 kostki drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masla
- łyżeczka soli
- mąka do podsypania
- Nadzienie:
- 200 g śliwek
- 120 g marcepanu
- Lukier:
- 100 ml śmietany
- łyżeczka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w niepełnej szklance ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać.
- Z mąki, soli, masła i rozpuszczonych drożdży zagnieść ciasto - powinno być gładkie, o jednolitej konsystencji. Przykryć i zostawić na ok. 45 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w niewielka kostkę, marcepan również pokroić w kosteczkę.
- Ciasto rozwałkować, tak aby uzyskało kształt prostokąta i posypać równomiernie śliwkami i marcepanem, pozostawiając 2 cm wolnego ciasta od góry. Zwinąć ciasto w rulon i pokroić w krążki (ok 3 cm).
- Ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 20 min.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić do niego blachę i zredukować temperaturę do 180 stopni. Piec ok. 20 min.
- Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, i powstałym lukrem posmarować ciastka i piec jeszcze 5 min.