Krem cytrynowy: orzeźwiający deser. Przepis na mus cytrynowy

Krem cytrynowy: orzeźwiający deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekki krem cytrynowy o konsystencji musu można modnie serwować w małych słoikach

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Krem cytrynowy to idealny deser na upalne dni. Można go podawać nie tylko jako deser w postaci musu, ale również użyć jako składnika tarty cytrynowej. Przygotowany na bazie cytryn z dodatkiem masła i cukru krem cytrynowy możemy przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie!

Składniki

  • 2 duże cytryny

  • 160 g cukru

  • 4 jajka

  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z dokładnie umytych cytryn na drobnej tarce zetrzeć skórkę.

  • Cytryny przekroić na pół i wycisnąć sok. Wyciśnięty sok przelać do małego garnuszka, dodać startą skórkę oraz cukier.

  • Do większego garnka wlać wodę i wstawić do niego mniejszy garnek z sokiem z cytryny. Podgrzewać, mieszając.

  • Wbić jajka i nadal ucierać. Dodać masło i nadal ucierać. Podgrzewać na małym ogniu przez około 20 minut, cały czas ucierając.

  • Krem wlać do słoiczków, zakręcić  i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki. Krem cytrynowy najlepiej smakuje następnego dnia.

Krem cytrynowy to charakterystyczny deser kuchni brytyjskiej. Ten delikatny cytrynowy mus może być dopełnieniem wielu słodkości. Świetnie sprawdza się jako dodatek do tarty cytrynowej, babeczek maślanych czy muffinów.

Aby smakował idealnie, trzeba go zrobić dzień wcześniej, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczą tylko cytryna, masło, jajka i cukier. Orzeźwiający, kwaskowaty smak świetnie komponuje się ze słodkimi deserami.

Ocena: 0