Kokosowy przekładaniec: proste i efektowne ciasto

Kokosowy przekładaniec: proste i efektowne ciasto

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatne ciasto z dodatkeim kokosa idealne na niedzielny deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Kokosowe ciasto przekładane to pyszny deser, które przygotujesz w 50 minut. Prosty placek zawsze się udaje, a masa z wiórkami kokosowymi na pewno będzie smakowała miłośnikom drinków z malibu i wielbicielom kokosanek.

Składniki

  • Ciasto:

  • 8 jajek,

  • 5 łyżek maki,

  • 3 łyżki kakao,

  • 8 łyżek cukru,

  • szczytpa proszku do pieczenia,

  • tłuszcz do formy,

  • polewa czekoladowa

  • Masa

  • 200 g wiórków koksowych,

  • szklanka wódki,

  • kostka masła lub margaryny,

  • 1/2 szklanki cukru-pudru,

  • jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubić.
  • Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami, połączyć z pianą.
  • Formę natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Przygotować masę kokosową: wiórki koksowe zalać wódką, odstawić na 1 godzinę.
  • Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i wódkę z kokosem, wymieszać.
  • Ciasto przekroić. 1/2 masy kokosowej rozsmarować na placku, przykryć drugim.
  • Przygotować polewę, posmarować ciasto, wyłożyć pozostałą masę, ozdobić np. listkami z czekolady albo owocami.
  • Podawać z kawą i owocowym, delikatnym likierem lub nalewką.
Ocena: 0