Ciasto krówkowe - przepis na pyszne ciasto z tofi

2021-03-29
Marta Kula
jak-zrobic-dobre-ciasto-krowkowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na pyszne ciasto krówkowe.
łatwy
40 min
4

Kto z nas nie lubi krówek ciągutek czy karmelu? Sama słodycz rozpływająca się w ustach. Podajemy prosty przepis na ciasto krówkowe. Jego przygotowanie zajmuje około 35 minut.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 2 jajka (żółtka)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • MASA:
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 budynie karmelowe
  • Do dekoracji ciasta będziemy potrzebować puszki masy krówkowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, uprzednio posmarowaną tłuszczem.
  • Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy około 10 minut.
  • W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • Następnie przygotowujemy budynie, według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
  • Ucieramy masło, dodając stopniowo budyń, po łyżce.
  • Następnie ubijamy na sztywną pianę śmietanę kremówkę.
  • Dodajemy ją powoli do masy budyniowej, delikatnie mieszając.
  • Masę krówkową nieznacznie podgrzewamy i miksujemy.
  • Na jednym placku ciasta rozsmarowujemy masę budyniową, a na drugim placku masę krówkową.
  • Placek z masą budyniową przykrywamy plackiem z polewą krówkową.
  • Tak przygotowane ciasto krówkowe wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin. 
Marta Kula