Jak zrobić ciasto z bazylii?

Jak zrobić ciasto z bazylii?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z bazylii robi się prosto i szybko, a robi duże wrażenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto z bazylii to wspaniały i prosty w przygotowaniu deser. Ma wyśmienity, ciekawy smak i efektowny wygląd.

Składniki

  • 120 ml mleka

  • 100 g masła

  • 1,5 tabliczki białej czekolady

  • 120 g mąki pszennej

  • 90 g cukru

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • doniczka pięknej bazylii

  • jajo

  • naturalny gęsty jogurt

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do małego garnka wlewamy mleko, wkładamy miękkie masło i połamaną tabliczkę czekolady. Wszystko delikatnie podgrzewać, mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą.

  • Do suchej miski wsypać sypkie składniki: mąkę, cukier, sodę, sól, cukier i proszek. Wszystkie sypkie składniki wymieszać.

  • Do blendera włożyć liście bazylii (prawie całą donicę, zostawiamy tylko kilka listków do dekoracji) i wlać przestudzoną zawartość małego garnka. Wszystko krótko miksować.

  • Zieloną masę wlać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać łyżką.

  • Blachę delikatnie wysmarować masłem i wysypać lekko mąką lub bułką tartą. Wlać masę.

  • Piec przez ok. 30-40 minut (do suchej wykałaczki) w temperaturze 160 stopni.

  • Z połowy białej czekolady i jogurtu przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z jogurtem.

  • Na lekko wystudzone ciasto wylewamy polewę i dekorujemy listkami bazylii.

Ocena: 0