Jak upiec ptysie? [sprawdzony przepis]

Jak upiec ptysie? [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ptysie to doskonały deser albo dodatek do kawy

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ptysie i eklerki przygotowuje się z tego samego rodzaju ciasta. Jest to ciasto parzone, czyli najpierw gotowane, a potem pieczone. Nie jest trudne do przygotowania, a można z niego przyrządzić zarówno coś słodkiego, jak i wytrawnego. Podajemy sprawdzony przepis na ptysie.

Składniki

  • ciasto:

  • 250 ml wody

  • 5 dag masła

  • szczypta soli

  • 17 dag mąki

  • 5 jaj

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • nadzienie:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%

  • cukier waniliowy

  • 10 dag cukru pudru

  • 30 dag malin (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę, masło i sól zagotować w garnku z grubym dnem. Dodać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Gdy na dnie garnka zacznie tworzyć się biały nalot, ciasto należy przełożyć do miski. Ciasto wyrabiamy, dodając kolejno po jednym jajku; w trakcie wsypać proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste, tak by spływało z łyżki szklistymi soplami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą dwóch łyżeczek lub szprycy cukierniczej układać kopczyki ciasta wielkości mandarynki. Piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez 30-40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe ptysie przekroić ostrym nożem poziomo na połówki. Jeśli w środku zostanie kawałek wilgotnego ciasta, należy go usunąć. Śmietanę ubić na sztywno, w połowie ubijania zacząć dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Spód ptysia napełnić kremem. Można dodać świeże maliny, wtedy trzeba nakryć je dodatkowo łyżeczką śmietany. Na wierzch położyć czapeczkę z ciasta.

Ocena: 0