Staropolska babka piaskowa: jak przygotować? [przepis+WIDEO]

Staropolska babka piaskowa: jak przygotować? [przepis+WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sprawdzony przepis na staropolską babkę piaskową

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ucierana babka piaskowa to tradycyjne ciasto wielkanocne. Pamiętajmy, że aby nam się udała, musimy ją tak jak nasze babcie ucierać ręcznie, wówczas wyjdzie puszysta i delikatna. Jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?

Składniki

  • ½ kostki masła

  • 150 g cukru drobnego

  • 100 g mąki 

  • 4 jaja

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • ½ torebki proszku do pieczenia

  • około 3 łyżek śmietany 22%

  • ½ laski wanilii

  • skórka z cytryny

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej miski wkładamy pokrojone masło i ucieramy specjalną łyżką. W trakcie dodajemy cukier i wciąż ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i również porcjami dodajemy do masy, ciągle ucierając. Dodajemy wanilię wydrążoną z laski i śmietanę. Masę ucieramy około ½ godziny! Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny. Całość wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170°C przez około 40 minut. Po upieczeniu babkę posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Babka piaskowa to obok sernika najbardziej popularne ciasto wielkanocne. Ta zrobiona samemu w domu jest bez konserwantów i o niebo lepsza od kupnej babki. Babka piaskowa ucierana ręcznie będzie jeszcze smaczniejsza.

Ocena: 0