Fondant czekoladowy według Magdy Gessler

Fondant czekoladowy według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nie suflet, nie mus - po prostu fondant, który można upiec i podać w słoiczku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na fondant czekoladowy znajdziemy setki przepisów. A jak robi go mistrzyni cukiernictwa Magda Gessler? Przepis jest prosty i wyśmienity. Palce lizać!

Składniki

  • 3 jajka,

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%,

  • 50 g mąki,

  • 100 g cukru,

  • 110 g masła,

  • trochę masła do smarowania kokilek,

  • kakao do oprószenia kokilek.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy kokilki lub jednorazowe foremki masłem i oprószamy je kakao. Gotujemy wodę w garnku i wkładamy do niego trochę mniejszy garnek, do którego wrzucamy czekoladę i masło. Podgrzewamy w kąpieli wodnej mieszając, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ubijamy jajka i powoli dodajemy cukier. Miksujemy aż masa będzie puszysta. Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ją do czekoladowej masy. Mieszamy. Dodajemy ubite jajka z cukrem i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do kokilek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 6 minut w papierowych foremkach, 10-12 minut w ceramicznych kokilkach. Fondant czekoladowy jest dobry, gdy z wierzchu ciasto jest upieczone, a ze środka wypływa czekolada. Fondant najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać go z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.

Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ

Ocena: 3,3