Ekspresowe ciasteczka twarogowe

Ekspresowe ciasteczka twarogowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ekspresowe ciastka twarogowe to łatwa w przygotowaniu przegryzka.

Ocena: 30,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jeśli najdzie was nagła ochota na domowe słodkości ten przepis sprawdzi się znakomicie. Pyszne, chrupiące ciasteczka twarogowe przygotujesz błyskawicznie.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 kostka białego sera

  • 1 szklanka cukru

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  •  

  • Dekoracja:

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • wiśnie z kompotu

  • gruby cukier

  • roztrzepane jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Biały ser rozdrobnić, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

  • Jajko roztrzepać z mlekiem i śmietaną, dodać do twarogu, wymieszać, wyrobić ciasto i rozwałkować je na ok pół centymetra.

  • Wyciąć okrągłe ciasteczka, w każdym zrobić palcem wgłębienie i włożyć w nie wisienkę.

  • Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż się zezłocą.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3