Dyniowe mufinki z pomarańczową nutą: proste i pyszne!

Dyniowe mufinki z pomarańczową nutą: proste i pyszne!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dyniowe słodkości to żelazny punkt jesiennej kuchni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Dynie kuszą, ale zazwyczaj są spore i trudno wymyślić, jak wykorzystać całe warzywo. Jednym z pomysłów są ciasta pieczone z dodatkiem dyni - na przykład dyniowe muffinki.

Składniki

  • 80 dag dyni,

  • ½ kostki masła,

  • kilka kropli aromatu waniliowego,

  • 2/3 szklanki cukru pudru,

  • 3 jajka,

  • łyżka rodzynek,

  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy,

  • ½ łyżki śmietany 18%,

  • tłuszcz do foremek,

  • 4 łyżki mąki,

  • szczypta proszku do pieczenia,

  • cukier, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę cukru i ugotuj do miękkości (ok. 25 minut).

  • Odcedź, dobrze osącz, zblenduj lub przetrzyj przez sito.

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtka.

  • Do masy dodaj miąższ dyni, dokładnie wymieszaj.

  • Rodzynki sparz i osącz, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  • Do masy dyniowej dodawaj kolejno: śmietanę, rodzynki, skórkę pomarańczową, aromat, a na koniec na przemian pianę z białek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

  • Foremki do mufinek posmaruj tłuszczem, napełnij ciastem do ¾ wysokości.

  • Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

  • Lekko przestudź, wyjmij z foremek.

  • Podawaj lekko ciepłe lub na zimno.

Ocena: 0