Dyniowe mufinki z pomarańczową nutą: proste i pyszne!

2021-03-29
Matka i syn gotują
dyniowe-mufinki-z-pomaranczowa-nuta-proste-i-pyszne.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dyniowe słodkości to żelazny punkt jesiennej kuchni
łatwy
60 min
4

Dynie kuszą, ale zazwyczaj są spore i trudno wymyślić, jak wykorzystać całe warzywo. Jednym z pomysłów są ciasta pieczone z dodatkiem dyni - na przykład dyniowe muffinki.

SKŁADNIKI

  • 80 dag dyni,
  • ½ kostki masła,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • łyżka rodzynek,
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
  • ½ łyżki śmietany 18%,
  • tłuszcz do foremek,
  • 4 łyżki mąki,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • cukier, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę cukru i ugotuj do miękkości (ok. 25 minut).
  • Odcedź, dobrze osącz, zblenduj lub przetrzyj przez sito.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtka.
  • Do masy dodaj miąższ dyni, dokładnie wymieszaj.
  • Rodzynki sparz i osącz, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do masy dyniowej dodawaj kolejno: śmietanę, rodzynki, skórkę pomarańczową, aromat, a na koniec na przemian pianę z białek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
  • Foremki do mufinek posmaruj tłuszczem, napełnij ciastem do ¾ wysokości.
  • Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
  • Lekko przestudź, wyjmij z foremek.
  • Podawaj lekko ciepłe lub na zimno.
Matka i syn gotują