Drożdżówki z kurkami [WIDEO]

Drożdżówki z kurkami [WIDEO]

Kurki nadają się do przyrządzania na wiele sposobów

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurki to wdzięczne grzyby o doskonałym smaku. Można z nich przygotować wyśmienite drożdżówki - idealne na piknik czy lunch do pracy

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

Mąkę połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami. Dodać sól i mieszać suche składniki.

Podgotować wodę tak, by była letnia. Wlać ją do suchych składników i wyrabiać ciasto przez 10 minut.

Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką.

Odstawić w ciepłym miejscu na minimum godzinę.

Przygotować farsz z kurek. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki umyć i osuszyć.

Na maśle podsmażyć doprawioną cebulkę. Po 3 minutach dorzucić kurki z ziołami i podduszać je kilka minut.

Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.

Farsz przełożyć do pojemnika i ostudzić.

Do ostudzonego farszu dodać bułkę tartą i wymieszać.

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Dzielimy je na 6 równych części.

Wystawić ciasto i uformować w kulki.

Każdą z nich spłaszczyć dłonią i na środku położyć dwie łyżki farszu.

Zawinąć boki ciasta do środka.

Ułożyć drożdżówki na pergaminie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Posmarować wierzch bułeczki rozbełtanym jajkiem z wodą.

Piec w 200 stopniach przez 20 minut.

Ocena: 0