Czekoladowe fondue z owocami: przepis

Czekoladowe fondue z owocami: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekoladowe fondue - doskonała imprezowa atrakcja.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na czekoladowe fondue, czyli rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką podawaną ze świeżymi owocami. Czekoladowe fondue to doskonały deser na romantyczną randkę. W kilka minut przygotujesz prawdziwy afrodyzjak!

Składniki

  • 200 g mlecznej czekolady

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 200 g śmietanki

  • skórka z pomarańczy

  • banan

  • gruszka

  • 2 plastry ananasa

  • 30 dag truskawek

  • cukier waniliowy

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietankę podgrzej w specjalnym garnku do fondue. Następnie dodaj połamaną czekoladę. Całość gotuj na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady.

  • Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, do całości dodaj sok z cytryny oraz cukier waniliowy.

  • Owoce obierz i pokrój na małe kawałki. Ułóż je na talerzu, a garnek z czekoladą postaw na podgrzewanej podstawce, tak aby zachować stałą temperaturę czekolady. 

  • Maczaj owoce w czekoladzie i delektuj się ich smakiem.

tip dnia

W zależności od pory  roku i dostępności owoców ich zestaw można dowolnie wymieniać. Z czekoladą dobrze smakują śliwki, brzoskwinie, nektarynki i morele, a także winogrona. Nie sprawdzą się raczej delikatne maliny, ale już twardsze i większe jeżyny mogą dać ciekawy efekt. Do fondue lepiej wybierać owoce nieco twardsze.

Ocena: 5