Crème brûlée, czyli przypalony krem. Jak zrobić crème brûlée?

Crème brûlée, czyli przypalony krem

Crème brûlée to deser, ktory uwielbiają chyba wszyscy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Uwielbiasz francuski przysmak crème brûlée? Myślisz, że można go dostać tylko w ekskluzywnych restauracjach? Nic bardziej mylnego! Taki pyszny deser możemy zrobić sami w domu! Przeczytaj nasz przepis i przekonaj się, że to nic trudnego. Powodzenia!

Składniki

  • 5 świeżych żółtek,

  • pół szklanki cukru,

  • 1 łyżeczkę esencji waniliowej,

  • 2 szklanki gęstej słodkiej śmietany najlepiej 36%,

  • pół szklanki brązowego cukru

  • Utensylia:palnik gazowy, około 6 małych okrągłych naczyń żaroodpornych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzewamy piekarnik na około 135oC. Ubijamy mikserem żółtka z cukrem na gładką białą masę.

  • Następnie wlewamy do masy śmietanę i wanilię. Wszystko dokładnie mieszamy i rozlewamy masę do naczyń żaroodpornych.

  • Naczynka należy wstawić do blachy napełnionej gorącą wodą (do połowy). Blachę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Crème brûlée pieczemy około godziny.

  • Następnie naczynka z deserem wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na 24h. Przed podaniem posypujemy nasz deser brązowym cukrem, tak aby dokładnie pokryć całą powierzchnię i przypiekamy palnikiem, tak, by cukier się roztopił i skarmelizował.

Ocena: 4