Ciasto z rabarbarem, truskawkami i rodzynkami: sprawdzony przepis

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i rodzynkami: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rabarbar i truskawki są idealne do wypieków

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Truskawki i rabarbar  - wiosenne i letnie połączenie idealne na pyszne ciasto. W tercecie z rodzynkami powstaje zaś przyjemna, słodko-kwaskowata delicja! Sprawdź, jak zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 6 łyżek cukru pudru,

  • szczypta soli,

  • 260 g masła,

  • około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody

  • nadzienie:

  • 700 g rabarbaru,

  • 200 g truskawek,

  • 50 g rodzynek,

  • paczka cukru wanilinowego,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło.

  • Miksuj przez ok. 1 minutę, aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieraj wszystko palcami).

  • Dodawaj stopniowo wodę i jeszcze przez chwilkę miksuj lub zagniataj ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część.

  • Uformuj z niego kulę, podziel na 2 części, włóż w woreczek i wstaw do lodówki na godzinę.

  • Tortownicę o średnicy ok. 27 cm posmaruj grubo masłem.

  • Rabarbar opłucz, odetnij liście, łodygi pokrój na 1 cm kawałki. Truskawki pokrój w słupki. Rabarbar i truskawki włóż do dużej miski.

  • Formę wylep jedną połówką ciasta - dno i około 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki.

  • Drugą część ciasta rozwałkuj na placek, podsypując mąką. Wytnij paski (radełkiem lub nożem) szerokości palca wskazującego.

  • Piekarnik nagrzej do 190 stopni.

  • Do rabarbaru i truskawek dodaj namoczone rodzynki, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj dłońmi i wyłóż na spodzie. Na wierzchu połóż paski z ciasta, układając z nich kratkę.

  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut. Przestudź i posyp cukrem pudrem.

Ocena: 5