Ciasto z kaszy manny z serem mascarpone
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Delikatne ciasto z kaszy manny i serka mascarpone nasączone słodkim syropem z nutą pomarańczy i amaretto to pyszny deser, który zachwyci rodzinę. Miękkie, puszyste i wilgotne - po prostu rewelacja.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mascarpone
- 500 g kaszy manny
- 4 jajka
- 300 g cukru
- 125 g stopionego masła
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mascarpone utrzyj z masłem i 1 łyżką cukru. Cały czas mieszając dodawaj po 1 jajku.
- Kaszę mannę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, wymieszaj.
- Kwadratową blaszkę (25 cm) wysmaruj tłuszczem i przelej do niej ciasto.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 min.
- Resztę cukru zagotuj z połowa szklanki wody, sokiem pomarańczowym i drobiną amaretto.
- Gorącym syropem nasącz gorące jeszcze ciasto. Posyp płatkami migdałowymi.