Ciasto pomarańczowe - pyszny placek bez pieczenia

Ciasto pomarańczowe - pyszny placek bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto pomarańczowe przygotowuje się na herbatnikach.

To ciasto pomarańczowe przygotujesz bardzo szybko. Jest łatwe, pyszne i nie trzeba go piec. Wystarczy nieco cierpliwości, by masa stężała w lodówce. 

Ciasto pomarańczowe kusi intensywnym cytrusowym aromatem, słodyczą miodu i delikatną, aksamitną teksturą masy.

Aby przygotować ciasto pomarańczowe potrzebujemy:

  • 150 g herbatników

  • 1 pomarańcza

  • 2 jajka

  • pół szklanki miodu

  • 3 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki pokruszyć, wysypać na formę do ciasta i polać likierem.

  • Pomarańczę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

  • Sok, skórkę, jajka i miód dokładnie wymieszać w garnku, podgrzewać aż masa zgęstnieje.

  • Następnie odstawić, a gdy ostygnie dodać masło i dokładnie zmiksować.

  • Masę wylać na herbatniki, wstawić na 3 godziny do lodówki.

Ocena: 4