Ciasto Owocowy Raj: przepis siostry Anastazji

Ciasto Owocowy Raj: przepis siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Owocowy Raj siostry Anastazji pozwoli uczcić każdą okazję. To wyjątkowe ciasto  idealnie pasuje na urodziny, niedzielny obiad, bardzo wyjątkowe święto. Jest lubiane przez dzieci i dorosłych. Oto sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem!

Składniki

  • Ciasto I

  • 6 jaj

  • 1 szklanka cukru kryształu

  • 1 szklanka mąki

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Ciasto II

  • 30 dag mąki

  • 5 dag margaryny

  • 2 jaja

  • 1/2 szklanki cukru kryształu

  • 2 łyżki ciepłego mleka

  • 1/2 łyżeczki amoniaku

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa śmietankowa

  • 1 1/4 l śmietany 36%

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1/2 l malin (świeżych lub mrożonych)

  • 1/2 l jagód (świeżych lub mrożonych)

  • 1/2 l czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto I: białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
  • Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160- -180 st. C ok. 30-40 min.
  • Ciasto II: jaja utrzeć z cukrem, połączyć z roztopioną margaryną, dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem.
  • Wymieszać i pozostawić na noc w lodówce.
  • Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto.
  • Upiec 2 placki w temp. 160 st. C przez ok. 35 min.
  • Masa śmietankowa: śmietanę ubić, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w mleku.
  • Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać maliny, do drugiej jagody, do trzeciej czerwone porzeczki. Czwartą część pozostawić bez dodatków
  • Złożenie ciasta: biszkopt – masa śmietankowa z malinami;
  • ciasto II – masa śmietankowa z jagodami;
  • biszkopt – masa śmietankowa z porzeczkami;
  • ciasto II – masa śmietankowa bez dodatków;
  • wierzch posypać kakao
Ocena: 0