Napoleonka z truskawkami

Napoleonka z truskawkami

Wyśmienite biszkoptowe ciasto z truskawkami na letni podwieczorek.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

To nietypowy przepis na truskawki, który jest dziełem sztuki. Napoleonka z truskawkami zrobi mocne wrażenie w każdej kuchni. Poznaj truskawkowy smakołyk.

Składniki

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

  • 200 g truskawek

  • 500 g serka mascarpone

  • 50 ml likieru truskawkowego

  • 100 ml syropu truskawkowego

  • 100 ml śmietany 36%

  • 50 g cukru pudru

  • 15 jaj

  • 300 g cukru

  • 100 g kakao

Przygotowanie krok po kroku:

  • Galaretka: robimy według przepisu na opakowaniu. Zanim zastygnie, wrzucamy pokrojone truskawki.

  • Krem truskawkowy: ser ucieramy ze śmietanką, cukrem pudrem, na koniec dodajemy syrop i likier. Wstawiamy do lodówki.

  • Biszkopt czekoladowy: ubijamy jaja z cukrem na gładką masę, pamiętajmy aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Na koniec ubijania delikatnie mieszamy z kakao.

  • Wylewamy gotowe ciasto na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.

  • Upieczony blat kroimy wzdłuż na cztery części i przekładamy na przemian kremem truskawkowym i galaretką.

  • Na wierzch ciasta nakładamy galaretkę albo marcepan (można kupić gotowy i ufarbować go barwnikiem spożywczym), a potem najpiękniejsze truskawki.

Ocena: 5