Ciasto marchewkowe z lukrem - najprostszy przepis!

Ciasto marchewkowe z lukrem - najprostszy przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto marchewkowe może i jest kaloryczne, ale za to bardzo sycące, a do tego zdrowe!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto marchewkowe jest smaczne i zdrowe, choć jak to z wypiekami bywa - dosyć kaloryczne. Niemniej od czasu do czasu warto zaserwować sobie taką słodką przyjemność. Poznaj najprostszy przepis na ciasto z marchewki!

Składniki

  • 2 szklanki startej na drobno marchewki

  • 4 jajka

  • kostka margaryny

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • lukier: 200 g cukru pudru, sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę odsączyć na sitku. Margarynę rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem, wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodać startą marchewkę i resztę mąki. Pod koniec wlać ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polać tak przygotowanym lukrem ostudzone ciasto.

Ocena: 1,2