Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem [przepis + WIDEO]

Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem [przepis + WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rabarbar i truskawki pod kruszonką - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Truskawki  i rabarbar  tworzą bardzo udany kulinarny duet, tym bardziej że można się nimi cieszyć mniej więcej w tym samym czasie. Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem warto wzbogacić daktylową i miodową słodyczą. Końcowy efekt - bardzo smaczny! Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • Na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej,

  • 100 g mąki ziemniaczanej,

  • 50 g cukru,

  • 150 g masła,

  • 1 jajko

  •  

  • Na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru,

  • 200 g truskawek,

  • 3 łyżki płynnego miodu,

  • 5 łyżek cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 100 g suszonych daktyli

  •  

  • Na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej,

  • 50 g mąki ziemniaczanej,

  • 50 g cukru,

  • 125 g schłodzonego masła,

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę prostokątną posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Do miski przesiej obydwie mąki, dodaj cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcieraj palcami masło z resztą składników, szybko zagnieć ciasto, łącząc wszystko w jednolitą kulę.

  • Ciastem wyłóż dno i kawałek boku formy. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny.

  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz przez 25 minut na bladozłoty kolor.

  • Wyjmij ciasto, ale nie wyłączaj piekarnika - temperaturę nastaw na 180 stopni.

  • Rabarbar i truskawki pokrój na kawałki, wymieszaj z miodem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami.

  • Do drugiej miski przesiej obydwie mąki, dodaj cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieraj palcami masło z resztą składników, aż powstanie kruszonka.

  • Na podpieczony spód wyłóż przygotowane nadzienie z rabarbaru, wierzch posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut na lekko złoty kolor.

  • Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Ocena: 5