Ciasto francuskie z pomarańczami - łatwy przepis! [WIDEO]

Ciasto francuskie z pomarańczami - łatwy przepis! [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Ciasto z pomarańczami można też upiec na kruchym spodzie

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasta z owocami poprawiają nastrój zarówno zimą, jak i latem. A jeśli można je przy okazji szybko przygotować, koniecznie warto spróbować! Sprawdź, jak zrobić proste ciasto z pomarańczami na bazie ciasta francuskiego.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 jajko

  • 8 słodkich pomarańczy

  • opakowanie serka mascarpone

  • ok. 2 łyżki cukru gruboziarnistego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto francuskie rozwijamy, odcinamy boki na ok. 1,5 cm, układamy w tortownicy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyklejamy odcięte kawałki, które również smarujemy jajkiem.

  • Posypujemy cukrem doklejone boki. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 220°C ok. 15 min. Studzimy.

  • Pomarańcze myjemy. Z jednej wyciskamy ok. 2 łyżek soku. Pozostałe obieramy i dzielimy na cząstki.

  • Z każdej zdejmujemy skórkę i kładziemy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru soku.

  • Serek mieszamy z sokiem. Powstały krem rozsmarowujemy na zimnym cieście.

  • Pozostawiamy tylko brzegi. Układamy pomarańcze.

Zobacz też, jak zrobić ciasto francuskie z czekoladą - pomysł na szybki i pyszny deser!

Ocena: 0