Ciasto francuskie z pomarańczami - łatwy przepis!

2021-03-29
przepis_na_ciasto_francuskie_z.jpg
Autor: photos.com Ciasto z pomarańczami można też upiec na kruchym spodzie
łatwy
30 min
4

Ciasta z owocami poprawiają nastrój zarówno zimą, jak i latem. A jeśli można je przy okazji szybko przygotować, koniecznie warto spróbować! Sprawdź, jak zrobić proste ciasto z pomarańczami na bazie ciasta francuskiego.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 8 słodkich pomarańczy
  • opakowanie serka mascarpone
  • ok. 2 łyżki cukru gruboziarnistego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie rozwijamy, odcinamy boki na ok. 1,5 cm, układamy w tortownicy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyklejamy odcięte kawałki, które również smarujemy jajkiem.
  • Posypujemy cukrem doklejone boki. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 220°C ok. 15 min. Studzimy.
  • Pomarańcze myjemy. Z jednej wyciskamy ok. 2 łyżek soku. Pozostałe obieramy i dzielimy na cząstki.
  • Z każdej zdejmujemy skórkę i kładziemy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru soku.
  • Serek mieszamy z sokiem. Powstały krem rozsmarowujemy na zimnym cieście.
  • Pozostawiamy tylko brzegi. Układamy pomarańcze.