Ciasto figowo-migdałowa rozkosz z kokosowo-miodową glazurą

2021-04-01
Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą
Autor: Shutterstock Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą.
średni
60 min
4

Bardzo smaczne ciasto figowo-migdałowe wymagające jednak sporej dawki cierpliwości i nieco umiejętności, ale poświęcenie się opłaca.  To ciasto to wyższy stopień wtajemniczenia – jest znakomite i pełne świetnie skomponowanych ponętnych składników.

SKŁADNIKI

  • Masa figowo-migdałowa:
  • 1 opakowanie suszonych fig
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki brandy lub wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki pasty migdałowej
  •  
  • Ciasto herbaciane:
  • 2 filiżanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 14 łyżek masła
  • 1,5 szklanki, plus 2 łyżki stołowe cukru
  • 4 duże jajka
  •  
  • Glazura miodowo-kokosowa:
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • pół tabliczki białej czekolady, drobno posiekanej
  • 3 łyżki serka śmietankowego, temperatura pokojowa
  • 6-8 świeżych figi do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pastę migdałową zroluj, tworząc wałek o średnicy ok 2 cm, pokrój go na jednocentymetrowe krążki.
  • Figi drobno posiekaj, włóż do rondla i dodaj pozostałe składniki masy poza migdałami i pastą migdałową.
  • Rondel postaw na średnim gazie, gotuj ok 10 min, od czasu do czasu mieszaj.
  • Następnie zestaw z ognia, odczekaj ok 5 minut i dodaj pastę migdałowa i migdały.
  • Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • Mleko kokosowe, miód, sól i rum wymieszaj w rondlu i doprowadź do wrzenia.
  • Wyłącz gaz i dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
  • Następnie dodawaj po trochu serek i miksuj, aż glazura będzie zupełnie gładka.
  • Odstaw do ostygnięcia, a kiedy lekko zgęstnieje polej nią ciasto. Na wierzchu ułóż świeże figi.
  • Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe z aromatami.
  • Masło ubij  z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka i miksuj na średnich obrotach.
  • Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po trochu mąkę oraz mleko kokosowe (na przemian).
  • Następnie dodaj do ciasta podzieloną na drobne kawałki masę figowo-migdałową.
  • Rozprowadź ją równomiernie w cieście szpatułką.
  • Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piecz w temperaturze 180 st.C ok 70 min.
  • Gdy ciasto będzie złotobrązowe, a wbita w nie wykałaczka będzie czysta wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 min.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z blaszki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ten i ponad 100 innych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków