Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą

Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto figowo-migdałowe z kokosowo-miodową glazurą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bardzo smaczne ciasto figowo-migdałowe wymagające jednak sporej dawki cierpliwości. Warto przygotować je na specjalne okazje. Rodzina będzie zachwycona.

Składniki

  • Masa figowo-migdałowa:

  • 1 opakowanie suszonych fig

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1/4 szklanki brandy lub wody

  • 1/2 szklanki wody

  • 3 łyżki płatków migdałowych

  • 1/2 szklanki pasty migdałowej

  •  

  • Ciasto herbaciane:

  • 2 filiżanki mąki tortowej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej

  • 2/3 szklanki mleka kokosowego

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego

  • 14 łyżek masła

  • 1,5 szklanki, plus 2 łyżki stołowe cukru

  • 4 duże jajka

  •  

  • Glazura miodowo-kokosowa:

  • 3 łyżki mleka kokosowego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka rumu

  • szczypta soli

  • pół tabliczki białej czekolady, drobno posiekanej

  • 3 łyżki serka śmietankowego, temperatura pokojowa

  • 6-8 świeżych figi do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pastę migdałową zroluj, tworząc wałek o średnicy ok 2 cm, pokrój go na jednocentymetrowe krążki.

  • Figi drobno posiekaj, włóż do rondla i dodaj pozostałe składniki masy poza migdałami i pastą migdałową.

  • Rondel postaw na średnim gazie, gotuj ok 10 min, od czasu do czasu mieszaj.

  • Następnie zestaw z ognia, odczekaj ok 5 minut i dodaj pastę migdałowa i migdały.

  • Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

  • Mleko kokosowe, miód, sól i rum wymieszaj w rondlu i doprowadź do wrzenia.

  • Wyłącz gaz i dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.

  • Następnie dodawaj po trochu serek i miksuj, aż glazura będzie zupełnie gładka.

  • Odstaw do ostygnięcia, a kiedy lekko zgęstnieje polej nią ciasto. Na wierzchu ułóż świeże figi.

  • Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe z aromatami.

  • Masło ubij  z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka i miksuj na średnich obrotach.

  • Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po trochu mąkę oraz mleko kokosowe (na przemian).

  • Następnie dodaj do ciasta podzieloną na drobne kawałki masę figowo-migdałową.

  • Rozprowadź ją równomiernie w cieście szpatułką.

  • Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piecz w temperaturze 180 st.C ok 70 min.

  • Gdy ciasto będzie złotobrązowe, a wbita w nie wykałaczka będzie czysta wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 min.

  • Po tym czasie wyjmij ciasto z blaszki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ocena: 0