Ciasteczka z rabarbarem i skórką pomarańczy: półkruche trójkąciki na wiosnę

Ciasteczka z rabarbarem i skórką pomarańczy: półkruche trójkąciki na wiosnę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciastka z rabarbarem świetnie sprawdzą się jako wiosenny deser

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatne trójkąciki z drożdżowego ciasta nabierają wyrazistości nadziane rabarbarem  i skórką pomarańczową. Spróbuj tej  kombinacji w sezonie na rabarbar!

Składniki

  • 4 szklanki mąki + mąka do podsypania

  • pół szklanki cukru

  • ½ kostki masła (100 g)

  • 10 g drożdży świeżych

  • 1 szklanka mleka

  • 1 całe jajko

  • 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania)

  • dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru (1/2 kg), 2 łyżki cukru, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże kruszymy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 20 min.

  • Dodajemy pokrojone masło i resztę składników, wyrabiamy ciasto - w razie konieczności podsypujemy mąką.

  • Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

  • Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, mieszamy ze skórką i dwoma łyżkami cukru.

  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy kwadraty o bokach 8/8 cm, na środku kładziemy po łyżeczce owoców i zlepiamy, aby wyszły trójkąty, brzegi możemy ozdobić za pomocą widelca.

  • Smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy 30-35 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Ocena: 4,5