Ciasteczka Anzac - przepis

Ciasteczka Anzac - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasteczka Anzac.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Anzac, ciasteczka pochodzące z Australii i Nowej Zelandii, w całej Europie uwielbiane są przez tysiące łasuchów. Ich przepis wymyślono podczas II Wojny Światowej. Są pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo trwałe.

Składniki

  • szklanka mąki

  • szklanka górskich płatków owsianych

  • szklanka wiórków kokosowych

  • pół szklanki cukru trzcinowego

  • łyżka miodu

  • łyżka gorącej wody

  • łyżka masła

  • łyżeczka sody

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnuszku rozpuszczamy masło i miód, zostawiamy do ostygnięcia.

  • W tym czasie w misce mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi, sodą i cukrem.

  • Zawartość obu naczyń starannie mieszamy.

  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Łyżką formujemy na niej ciasteczka, po czym pieczemy je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Wojenne kroniki wzmiankują, że żony żołnierzy ANZAC (The Australian and New Zealand Army Corps) wysyłały ten smakołyk swoim mężom na europejski front. Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu.

Ocena: 0