Budyń waniliowy z zielem angielskim - oryginalny deser

Budyń waniliowy z zielem angielskim - oryginalny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziele angielskie dodane do domowego budyniu waniliowego "podkręci" smak potrawy

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Budyń przygotowany domowym sposobem to deser zupełnie inny niż ten z torebki. Warto pokusić się i spróbować samodzielnie go zrobić. Tym bardziej że nasz przepis na budyń waniliowy z zielem angielskim obiecuje oryginalny smak!

Składniki

  • 65 g cukru

  • 2 jajka + 2 żółtka

  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • 1/2 l mleka

  • laska wanilii

  • cukier trzcinowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ucieramy z cukrem, zielem angielskim i szczyptą soli.

  • Mleko podgrzewamy w rondelku. Podgrzane wlewamy do masy jajecznej. Dodajemy wanilię.

  • Masę wlewamy do małych foremek z kamionki, a następnie wstawiamy je do brytfanki z gorącą wodą.

  • Posypujemy cukrem trzcinowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 45-50 minut.

Ocena: 5